Ortus wàt?

Ortus Phoenix betekent “Rijzende Feniks” in het Latijn. De feniks is een mythologisch wezen dat uit zijn assen herrijst. Dit fabeldier is ons al bekend van bij de oude Egyptenaren maar wordt ook vaak afgebeeld in diverse bestiaria in de middeleeuwen.

Ortus Phoenix bestaat uit een groep vrienden met een grote passie voor de middeleeuwen. Onze vereniging heeft als doel de moderne mens op een zo correct mogelijke manier kennis te laten maken met het leven in de (niet zo héél duistere) middeleeuwen.

Waar houden we ons zoal mee bezig?

Verschillende keren per jaar neemt Ortus Phoenix deel aan kampementen in binnen- en buitenland en beleven we het dagelijkse leven van mensen uit de 15de eeuw. In onze groep vindt men koks, zwaardvechters, piekeniers, een brouwer, een maliënmaker en leerbewerker, metaalgieters en zelfs muzikanten en vuuracrobaten.

In de eerste plaats is Ortus Phoenix echter een groep huurlingen die in opdracht van een rijke patroon ten strijde trekken. Dit uiteraard tegen betaling. Vanzelfsprekend moeten de dagdagelijkse taken ook uitgevoerd worden vandaar dat de vrouwen ook meetrekken om te koken, de gewonden te verzorgen, op de kinderen te letten… Als u het gebeuren in het kamp echter goed observeert zal u zien dat onze vrouwen evengoed mee het slagveld optrekken (en daar meer dan hun mannetje kunnen staan) en dat de mannen evengoed in de potten roeren en met de kinderen ravotten. U ziet dat er sinds de middeleeuwen nog niet zo héél veel veranderd is.

In het winterseizoen onderhouden we verschillende vechttechnieken en doen we ook aan research om onze hobby nog correcter te kunnen uitoefenen. We komen dan ook op zeer regelmatige basis samen om te trainen en nieuwe ideeën te bespreken en uit te wisselen.